Wtw Unit Vervangen: Waar Te Beginnen?

Tips Om De Levensduur Van Je Wtw Unit Te Verlengen


Dit compenseren we ruimschoots door op de andere momenten zeer gericht te ventileren. Gekeken naar de ruimtes en benodigde ventilatie, lijkt een unit van 400m3/uur voldoende. Dit ligt ook redelijk in lijn met het appartement, waar we al experimenten met aansturing op CO2 hadden. Vaak bleek de woning goed geventileerd te houden met een capaciteit van 120-200m3/uur, met een uitschieter naar maximale capaciteit bij koken en douchen.


Toegang tot de zolder vindt plaats met een vlizotrap en zit in het achterste deel van de woning. In dit deel bevinden zich twee slaapkamers. Mede vanwege de vlizotrap en doorvoer naar het middendeel, is een set van buizen niet gewenst. Daarom ben ik begonnen met enkele schetsen, hoe de afvoerlucht zou kunnen lopen.


Wel weten in ieder geval dat we een capaciteit van 400m3/uur willen, nu nog een merk en type. We hadden ervaring met oude Orcon-unit uit 2004 en een Brink Renovent Excellent 300. De documentatie van Brink is erg minimaal, echter de koppeling via eBus werkte voorheen goed. Ik besloot om met deze ervaring ook hier een eisenlijstje op te stellen:Stille unitHeater t.b.v.


Tips Om De Levensduur Van Je Wtw Unit Te Verlengen


De producten die zij maken zijn goed afgewerkt en er is overal technische documentatie voor. Tevens hebben zij een uitbreiding voor de WTW-unit (communication print) om deze op meerdere manieren te configureren. Deze print vult het systeem aan met ethernet en modbus, beiden bewezen en stabiele technieken. Voor onze woning kozen we een Links model, dat wil zeggen dat de aansluitingen naar de woning toe aan de linkerkant zitten.


We gaan zelf de zones benoemen en aansturen, dus 1 zone is voldoende. Preheating is wel wenselijk, zodat op koude dagen de unit deze kan gebruiken om het toestel vorstvrij te houden. In de keuken komt een rooster, met daarachter een wandcollector. Deze wordt zoals de naam al doet vermoeden gemonteerd op de muur.


Allereerst dienen we wat boorwerk te doen. Aangezien we ongeveer een gat van 200x100mm moesten hebben, besloten we twee ronde gaten te maken met een gatenzaag (102mm). Dat geeft minder troep en een kleinere kans op beschadigingen aan de muur. Het boren in dit deel van de muur viel mee, ondanks dat het lastig werken is in de hoek boven enkele keukenkastjes.


Tips:Bedek zoveel mogelijk met grote stukken plasticGebruik een oude handdoek of verhuisdekens rondom de plekken waar geboord wordtTest eerst met een leidingzoeker of spanningsmeter waar veilig geboord kan worden Het toilet wilde we dus graag ook meenemen in de ventilatie. De vraag was alleen of dit mogelijk was, aangezien er het een en ander verstopt zat achter een verlaagd plafond.


Wtw Ventilator Vervangen: Deskundig Advies Voor Jou


Daarom hebben we gekozen om een deel van de balken weg te halen waar het plafond aan hangt. Na het boren van het gat en plaatsen van de slang, ziet het er nu zo uit:Het missende stukje balk gaan we terugplaatsen, met extra versteviging. Uiteraard dienen we voorzichtig te zijn met het plaatsen van het nieuwe plafond, zodat we onze nieuwe buis niet doorboren… Vanuit de hal moet de lucht naar de woonkamer gaan stromen.


De zolder de meest voor de handliggende plaats waar we een WTW-unit kunnen plaatsen, mede vanwege de omvang, het geluid en de aansluitingen. Volgens de specificaties weegt de unit ongeveer 47 kilogram. Dat is nog niet het ergste, maar hij moet wel helemaal naar boven. Dit betekent in ons geval ook het verwijderen van de bestaande vlizotrap, evenals het maken van een tijdelijke constructie om de unit op te plaatsen.


Tips:Teveel versteviging bestaat nietSpanbanden mogen eigenlijk niet gebruikt worden om te tillen. Verdeel de krachten en zet alles goed vast. In de doos heeft Duco ook tips bijgevoegd die de moeite waard zijn om te lezen. Dat is ook meteen een suggestie: lees de installatiehandleiding goed. Ieder merk heeft haar eigen voorkeuren wat betreft plaatsing en het gebruik van kanalen.


Dat wordt een ander verhaal als je in bed ligt en er nagenoeg geen omgevingsgeluid meer in. Kortom, voordat we besloten om de nieuwe oplossing te plaatsen, bestond mijn huiswerk uit het onderzoeken waarom ventilatiesystemen geluid maken en hoe dat zoveel mogelijk terug te beperken. Maatregelen:Voldoende massa van wand of voldoende massa onder de unitGeluidsisolatie om de kastDemper voor kastafstralingDempende ventilatiekanalenTevens heeft Duco zelf al het nodige gedaan om haar units zo stil mogelijk te maken.


Wtw Unit Vervangen: Doe Het Zelf Of Laat Het Doen?


Voor ons viel de montage aan de wand om meerdere reden af. Allereerst vanuit de angst dat trillingen via de muur hoorbaar zouden worden op de onderliggende verdieping. Gelijktijdig was het niet eens mogelijk, omdat de muur voldoende massa moet hebben om een zware kast te kunnen dragen. De relatief kleine muren op de zolder bestaan uit kalkzandsteen en hebben dus een veel kleinere massa dan een wand van beton.


Wtw Unit Vervangen In Drechtsteden: Kosten En PlanningDeskundig Advies Over Het Vervangen Van Een Wtw Ventilator

Dat dempt geluiden naar beneden, maar trillingen kunnen natuurlijk ook via de planken en balken hoorbaar worden. Nou staat de unit al op een zogeheten montagestoel, een metalen frame met rubberen doppen. Om zeker te zijn dat het geheel voldoende massa heeft, hebben we daarom een ontdreuningsplaat gemaakt. Deze onderbreekt de trillingen en dient gelijktijdig als geluidsisolatie.


Wtw Ventilator Vervangen: Deskundig Advies Voor Jou


Echter de buis die naar de woning toe gaat (WTW–>woning in), die heeft kans op geluid van de ventilator. Vandaar dat we in dat pad gebruik hebben gemaakt van een flexibele slang die zowel geluid als thermisch isoleert. Inzichten:Een starre buis dempt afstraling van de kast, de trillingen die het apparaat veroorzaaktEen flexibele buis dempt het geluid van lucht door de kanalenWaar mogelijk kan een combinatie van beiden het geluid bijna geheel dempen Voor een WTW zijn er normaliter twee dakdoorvoeren nodig: aanvoer en afvoer van lucht.


Helaas hebben we geen afvoer beschikbaar op de zolder, dus we moeten hier creatief zijn. We hebben ervoor gekozen om een gat te maken in het dakbeschot onder een kleine hoek. Zo kan het condenswater naar buiten lopen. In de woning zelf maken we gebruik van een doorzichtige PVC-buis, zodat we in het begin kunnen controleren of er condens is en of deze tevens goed weg loopt.


Wtw Ventilator Vervangen In Drechtsteden: Wat Te Verwachten?


De buizen aan de binnenkant van de woning zijn ook van dit merk en hebben een diameter van 200 millimeter. We hebben voor deze diameter gekozen omdat deze Duco WTW-unit een binnendiameter heeft van 160mm en buitendiameter van 190mm. Het is dan beter om de buizen wat groter te nemen zodat de capaciteit hoger is en de luchtsnelheid daalt.


Zelf was ik overigens wel verbaasd over die vreemde buitendiameter, aangezien in de wereld van ventilatie we meestal diameters zien van 125, 150, 160, 180, 200, 250, etc. Voor de afvoer van “vuile” lucht gebruiken we een horizontale dakdoorvoer. Deze ligt in dezelfde hoek als het dakbeschot met een kleine opstaande kap tegen het regenwater.


Wtw Ventilator Vervangen In Drechtsteden: Wat Te Verwachten?


Normaal gezien is er een minimale afstand nodig om te voorkomen dat je afgevoerde lucht weer gaat aanzuigen. In ons geval halen we door middel van een “pijp” de lucht binnen en blazen we de vieze lucht in een bijna rechte lijn van de woning vandaan. Zo is de kans dat we deze lucht weer aanzuigen minimaal, zeker als er ook maar een klein beetje wind staat.

navigeer hier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *